בישראל ובעולם כולו מתנהל ויכוח ציבורי בשאלת היחס בין חופש פוליטי וחופש כלכלי. האם הקפיטליזם המודרני משרת את רווחת הפרט והחברה ומחזק אותה, או שמא הרדיפה אחר האינטרס הכלכלי האישי מערערת את האופי המוסרי הדרוש לחברה חופשית? האם הדמוקרטיה המודרנית אמורה להבטיח כלכלה חופשית ומשגשגת, או אולי דווקא מחייבת הטלת מגבלות על התחרות הכלכלית והרחבה מתמדת של מדינת הרווחה, לשם מימוש תפיסות של שוויון האופייניות לה? האם יכולות החברות החופשיות לטפח את המידות-הטובות האזרחיות הנחוצות לבניין החברה והאומה?
בסמינר "כלכלה וחירות: בחינה של יסודות השפע", נעיין ביסודות החופש הפוליטי המודרני, במהותו של הקפיטליזם ובנגיעתם של רעיונות חשובים אלה לחברה הישראלית העכשווית.
בהישען על רעיונות יסוד אלה, נעיין בכמה מהאתגרים הכלכליים העומדים בפני ישראל כיום ובפני המערב בכלל– ובתוכם הקושי של מדינת הרווחה להחזיק את עצמה, היתרונות של סחר חפשי מול המתחים החברתיים שהוא מעלה, האתגר של עיצוב רגולציה "חכמה" המאפשרת שגשוג, ותפקיד ואופי היזם בכלכלה חופשית.
מנחי הסמינר יהיו שניים מן הפילוסופים המדיניים והכלכליים הבולטים בעולם כיום: סמואל גרֵג ממכון אקטון ופיטר ברקוביץ ממכון הובר שבאוניברסיטת סטנפורד. בין המרצים האורחים כמה מן האינטלקטואלים, החוקרים ומעצבי המדיניות המובילים בישראל.
ממרצי העבר: ד"ר עומר מואב; אלי גרונר; מייקל אייזנברג; ד"ר מיכאל שראל; יהודה הראל, חתן פרס ישראל; ופרופ' משה קופל, יו"ר פורום קהלת.
רשימת מרצים מלאה תעודכן בהמשך
קרן תקווה היא מוסד פילנתרופי ומכון חשיבה, ששם לו למטרה לטפח מצוינות אינטלקטואלית ואזרחית בעם ישראל ובמדינת ישראל. הקרן עושה זאת באמצעות מפעלים חינוכיים ואינטלקטואליים, בהם באים לידי ביטוי מיטב ההוגים והתורות המדיניות, המוסריות והכלכליות שהתפתחו במהלך ההיסטוריה.
תפיסת העולם של הקרן: בהכרתה הפוליטית הקרן היא ציונית; בהשקפתה הכלכלית היא מצדדת בשוק חופשי; בתפיסתה התרבותית היא בעלת נטייה מסורתית; ומבחינה אזרחית ודתית היא דוגלת בחירות הפרט. הקרן מעודדת דיון וויכוח ערים ופתוחים בין חלקי החברה הישראלית, בין ישראל לתפוצות, ובין ההגות היהודית לעולמית. הקרן משקיעה במגוון רחב של יוזמות בישראל, בארצות הברית וברחבי העולם, ובכלל זה תכניות אקדמיות וחינוכיות, מענקי מחקר ופרסומים.